Kunstproject als onderzoek naar Bende van Nijvel – Pieter jan Martyn & Jonas Bruyneel @ Bruthaus Gallery

Na bijna 7 jaar zo goed als exclusief in Duitsland tentoon te stellen, toont Pieter jan Martyn zijn nieuwste reeks in Bruthaus Gallery te Waregem: SYMBOLS OF DEMOCRACY. Met een novelle van Jonas Bruyneel.

Voor SYMBOLS OF DEMOCRACY voerde de kunstenaar een bijna journalistiek onderzoek naar de invloedssfeer achter de aanslagen van de bende van Nijvel. Gebaseerd op extreemrechtse sentimenten uit die tijd en de vele complottheorieën, zocht hij in zijn schilderijen naar een nieuwe, hypothetische waarheid. Het werk van Pieter jan Martyn zet de toeschouwer aan om aangenomen waarheden los te laten en met een kritische blik naar het verleden te kijken.

Auteur Jonas Bruyneel volgde Martyns onderzoeksproces op de voet. Hij verwerkte die ervaring in een gelijknamige novelle. Daarin schetst hij zonder terughoudendheid hoe Martyn afdwaalde in een duister verleden, hoe de kunstenaar daar emotioneel op reageerde, hoe zijn familie en omgeving daarmee omgingen en wat hij er als schrijver zelf bij dacht, voelde en vreesde.

De novelle is te koop bij Boekenhuis Theoria (Kortrijk) en Boekhandel Limerick (Gent).

EXPO:

SYMBOLS OF DEMOCRAY

19.01.2019-27.02.2019

BRUTHAUS GALLERY