“Ik loop al jaren met het idee een roman te schrijven.” – Interview ‘Voorbij het licht’ door BILL -magazine

Interview door BILL-magazine over ‘Voorbij het licht’, reizen, magisch realisme en vergeten taalgebruik.

D4gGuJl_

Creatieve duizendpoot Jonas Bruyneel (26) debuteerde eerder dit jaar met Voorbij het licht. De West-Vlaming verkaste met zijn diploma’s kunstwetenschappen en journalistiek op zak naar geliefde studentenstad Gent. Sindsdien verdient hij zijn brood als freelance cultuurjournalist, webmaster, filmrecensent en muzikant. En sinds kort dus ook als auteur.

Hoe kwam je op het idee om een boek te schrijven?

Jonas Bruyneel: “Ik loop al jaren met het idee rond om een roman te schrijven. Die heb ik eigenlijk al twintig keer afgewerkt, maar uiteindelijk was ik nooit tevreden met het resultaat. Als journalist voel je een constante druk om te publiceren en zo kwam ik op het idee om kortverhalen te schrijven. Het genre is gebalder en tegelijkertijd ook een enorme uitdaging. Je kan maar een korte passage in het leven van je personage laten zien, maar toch moet hun levensverhaal er geloofwaardig uitzien.”

Waar vind je inspiratie voor je verhalen? 

Bruyneel: “Reizen vind ik enorm stimulerend. Ik heb het geluk dat ik voor mijn werk op veel plekken kom. Als je in een onbekend land aanbelandt, zie en hoor je van alles. Ik loop dan meestal met een voice recorder rond om al mijn indrukken vast te leggen en ik bezoek lokale bibliotheken om de geschiedenis te ontrafelen. Eenmaal ik thuis ben, teken ik een gedetailleerd historisch grondplan uit voor een verhaal. Dan komt het er nog op aan om personages uit te denken en in de omgeving te passen. Daarnaast vind ik het belangrijk om veel te lezen. Ik word oprecht blij van mooi geformuleerde zinnen en vergeten uitdrukkingen. Ik heb altijd een notitieboekje bij om inspirerende passages op te schrijven. Onlangs kwam ik de uitdrukking “zo snaaks als een jonge hond” tegen.” …

LEES MEER

KOOP ‘VOORBIJ HET LICHT’

VOLG OP FACEBOOK