‘Fidelio’, in Vertigo filmmagazine – augustus 2015

axt4wgt2_400x400Alice vervangt op het vrachtschip Fidelio een overleden technieker en laat haar grote liefde Felix achter aan wal. Kapitein van dienst is haar ex-vriend en oud-mentor Gaël.

De Franse actrice Lucie Borleteau verkent in haar regiedebuut seksuele en relationele grenzen tijdens de geïsoleerde maanden op zee. De smalle gangen van het schip geven Fidelio een beklemmende sfeer. Het is een micromaatschappij met eigen regels en rituelen.

De bemanning zit elkaar voortdurend op de huid en Borleteau hanteert dezelfde afstand met de camera. Het constante gekabbel en de stuwende motoren voelen als een natuurlijke soundtrack voor een wereld waarin Alice leeft op het ritme van de machines en haar verlangens.

Vuilbekkend staat ze haar mannetje in een door testosteron geregeerde macho-omgeving. Met haar verfrissend ongecompliceerde seksuele appetijt maakt Alice radicaal komaf met genderstereotypen. Tegelijk is ze voortdurend in de ban van Gaël. In hun onderlinge spanning komt een klassiek liefdesverhaal naar boven: een dominerende man – haar baas bovendien – die een zwijmelende vrouw verleidt.

Gelukkig zet een sterke hoofdactrice Ariane Labed een koleriek personage neer met een eigen wil. In vergelijkbare films bestaat zo’n vrouw vaak bij gratie van mannelijke nevenspelers. Hier is Alice een voor de zwijnen geworpen parel die met plezier zelf varken wordt.

Van tijd tot tijd duikt een overbodige vertelstem op: dagboekfragmenten van de overleden technieker moeten alles emotioneel kaderen. Die extra laag haalt de focus weg en maakt Fidelio overdadig. Ondanks het boeiende en broeierige identiteitsverhaal, overschaduwen drinkgelagen, porno-avonden, seksuele uitspattingen en wilde feesten te vaak de heimwee, verveling en wrevel om echt aangrijpend en geloofwaardig te zijn.

FIDELIO

>>KLAP

Alice werkt als technieker op een vrachtschip onder gezag van haar ex-vriend. Denk aan een door lust begeesterde variant op het Spaanse bouwvakkersdrama Aces, een verkenning van vrouwelijke identiteit in een vuilbekkende mannenwereld.

Regie Lucie Borleteau
Cast Ariane Labed, Melvil Poupaud, Anders Danielsen Lie, Pascal Tagnati, Jean-Louis Coulloc’h, Nathanaël Maïni
Speelduur 97 min
Vanaf 5 augustus in de bioscoop