‘Infinitely Polar Bear’, in Vertigo filmmagazine – juli 2015

axt4wgt2_400x400In de jaren zestig was excentriciteit de norm, in de jaren zeventig kreeg Cam Stuarts bizarre gedrag een naam: bipolaire stoornis. Als zijn onberekenbaarheid en chronische werkloosheid de toekomst van zijn gezin hypothekeren, gaat zijn echtgenote Maggie studeren om met een diploma de zaak te redden. Terwijl Cam nauwelijks voor zichzelf kan zorgen, staat hij tijdens haar studies in voor de opvoeding van hun dochters.

Het heersende rollenpatroon in de jaren zeventig doet bovenstaande situatie ongeloofwaardig lijken. Toch is de eerste langspeelfilm van scenariste-regisseuse Maya Forbes autobiografisch. Deze lieftallige tragikomedie is zowel een afrekening met, als een tedere hommage aan haar manisch depressieve vader – in de film met een onevenaarbare droefgeestigheid vertolkt door Mark Ruffalo.

Samen met haar zus zag Forbes hoe de aandoening van hun vader de rol van ouders en kinderen omkeerde. Tegelijk verraadt de intieme portrettering van het goedbedoeld opvoedingsfiasco hoeveel ze voor hem betekenden. “We weten dat hij ons nooit kwaad zou doen, maar andere mensen zien dat niet”, verklaart Forbes’ witte doek-alter ego dat wordt gespeeld door haar dochter Imogene Wolodarsky.

Infinitely Polar Bear mijdt loodzware dramatiek en blijft op elk moment lichtvoetig. Met zogenaamde huisgemaakte opnames creëert de film een uit het leven gegrepen gevoel, dat mede door de soundtrack bij momenten aan Boyhooddoet denken. Humor en drama puren uit het alledaagse en tonen hoe geluk niet enkel uit de grote dingen komt.

infinitely-polar-bear

KLAP

Mark Ruffalo schittert als bipolaire vader die uit alle macht voor zijn kinderen probeert te zorgen. Geen loodzware dramatiek, maar een uit het leven gegrepen lichtvoetigheid die bij momenten aan Boyhood doet denken.

Regie Maya Forbes
Cast Mark Ruffalo, Zoë Saldana, Imogene Wolodarsky, Ashley Aufderheide
Speelduur 1u30
Vanaf 8 juli in de bioscoop