‘Cultuurprijs voor CultuurOverleg Zeven’, op www.tento.be, 15 oktober 2014

1050CO7 (CultuurOverleg Zeven) mocht de Prijs van de Vlaamse Gemeenschap voor Cultureel Erfgoed 2013-2014 in ontvangst nemen van Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz.

Aan de cultuurprijs van de Vlaamse gemeenschap is, naast het bronzen beeldje ‘La ultima isla’ van Philip Aguirre, een geldprijs van 12.500 euro verbonden. Een jury van deskundigen zet elk seizoen een persoon of organisatie in de verf die een opmerkelijke bijdrage leverde aan het Vlaamse cultuurlandschap. Vorig jaar mocht de Vlaamse Erfgoedbibliotheek de prijs mee naar huis nemen. Nu overhandigde kersvers cultuurminister Gatz de prijs aan CO7 aan het einde van de studiedag ‘Het Groot Onderhoud’ in Flagey in Brussel. ‘Het Groot Onderhoud’, een initiatief van het Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed en de Adviescommissie Cultureel Erfgoed FARO, is het jaarlijkse overlegmoment van de cultuur- en erfgoedsector, dit jaar rond het thema ‘Beeldvorming’. Zo’n 300 erfgoedwerkers uit musea, archieven, erfgoedbibliotheken en verenigingen wisselden van gedachten over hoe de samenwerking met de media te versterken.

Doordachte, integrale en geïntegreerde erfgoedwerking

In 2004 tekende Stad Ieper een cultureel-erfgoedconvenant met de Vlaamse overheid. Hun lokale beleid bleek te werken, en in 2009 besloot de stad uit te breiden naar een breder samenwerkingsverband. Het resultaat was CultuurOverleg Zeven. CO7 is de culturele samenwerking tussen Heuvelland, Ieper, Langemark-Poelkapelle, Mesen, Poperinge, Vleteren en Zonnebeke. De intergemeentelijke archeologische dienst en de regionale cultuurdienst gingen nauw werken met de Ieperse erfgoedcel. Die geïntegreerde werkwijze, waarbij een breed spectrum uit de cultuur- en erfgoedwereld samen projecten uitwerkt, kon de jury van de Cultuurprijs smaken. Minister Gatz noemde de ‘doordachte, integrale en geïntegreerde erfgoedwerking’ een voorbeeld voor cultureel-erfgoedconvenants in Vlaanderen. De verspreiding ver buiten het eigen grensgebied sprak aan. Lokaal en toch grensverleggend, luidde het. Bijzondere aandacht was er voor de brochure ‘Hoe archiveren? Praktische gids voor het behoud en beheer van jouw archief’, de onderzoeksgids ‘Dagelijks leven in de zuidelijke Westhoek (1900-1914)’ en het project ‘WESTHOEK verbeeldt’.

Waar beelden van vroeger vertellen

‘WESTHOEK verbeeldt’ is de sterkhouder. Die regionale beeldbank bundelt beeldmateriaal van privépersonen uit de regio. Meer dan honderd enthousiaste vrijwilligers spoorden in hun dorp foto’s, affiches, prentbriefkaarten en ander materiaal op. Het verzamelde werd gedigitaliseerd, en ook de verhalen achter de artefacten kreeg een plaats. Zo blijft dit unieke erfgoed, dat anders in de marges van de geschiedenis zou verdwijnen, bewaard voor het nageslacht. Lokaal erfgoed in een lokaal initiatief: dat zorgt voor een draagvlak waarop kan worden voortgebouwd om zonder opdracht van bovenaf de eigen geschiedenis te koesteren en ontsluiten. Cultureel erfgoed moet deel blijven van de gemeenschap: dit is wat dit project uitdraagt. Tegelijk kunnen nieuwe doelgroepen snuisteren in het verleden van generaties Westhoekbewoners. CO7 blijft niet steken in het verleden: digitale snufjes als een kortfilm over de vinkensport, een digitale versie van de Ergoedhaltes en erfgoedwidgets loodsen de sporen van een rijke geschiedenis de eenentwintigste eeuw binnen. Reden genoeg om daar nu voor beloond te worden.

logo nieuw2

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s