‘Haarscherpe verluchtingen, maar dan online’, in Openbaar Kunstbezit Vlaanderen – OKV-2014.3 – juni-juli

Openbaar Kunstbezit Vlaanderen

llluminare, het Studiecentrum voor Middeleeuwse Kunst, is bij het brede publiek het meest bekend door zijn tentoonstellingen. De meest recente ver­wezenlijkingen, Hieronymus Cock – De renaissance in prent en Magnifieke Middeleeuwen kregen in 2013 uit­gebreid aandacht in Openbaar Kunstbezit Vlaande­ren. Hieronymus Cock, over de renaissanceschilder die zich ontpopte tot succesvol prentuitgever, ging door in Museum M in Leuven. De tentoonstelling was een samenwerking met de Koninklijke Bibli­theek van België en de Fondation Custodia in Parijs. Voor Magnifieke M iddeleeuwen boden veertig schit­terend verluchte manuscripten van het Antwerpse Plantin-Moretus een unieke inkijk in het brein van de miniaturist.

Maar llluminare is veel meer dan de organisator van unieke tentoonstellingen. Het Studiecentrum voor Middeleeuwse Kunst, gelegen in de Centrale Bibliotheek van KU Leuven, houdt zich bezig met receptiegeschiedenis van Vlaamse primitieven en technisch onderzoek, conservatie en inventarisatie van verluchte manuscripten en middeleeuws ico­nologie. Voor de lconology Research Group is het interdisciplinaire aspect van groot belang.

DERTIG JAAR MIDDELEEUWS ONDERZOEK

llluminare vierde onlangs de dertigste verjaardag, en dan mag een nieuwe website niet ontbreken. Die nieuwe webstek stelt de informatie over ten­toonstellingen, onderzoeksprojecten en publicaties duidelijk en aantrekkelijk voor. Het mooie aan de site is de combinatie van informatie die enkel de academicus kan gebruiken en datgene waar ook het kunstminnende publiek iets aan heeft. Het studie­ centrum bewees met zijn tentoonstellingen al geen eiland te zijn waar erudiete studie geen daglicht kan verdragen.
Het instituut onderhoudt een rechtstreekse le­venslijn met de wereld buiten de eigen academische muren. Naast de tentoonstellingen en de website publiceert llluminare ook drie eigen series:het Cor­pus of llluminated Manuscripts (Uitgeverij Peeters), Art and Religion (Uitgeverij Peeters) en lconologies (ASP Editions). Dit is een klein stukje van de infor­matie die in het tabblad Research te vinden is. Hier brengt het studiecentrum informatie onder over academische projecten, publicaties, documentatie en praktische informatie.

Daarnaast heeft de site ook een nieuwssectie. Op die pagina staan vooral aankondigingen voor nieuwe boeken. We leerden daar ook dat de catalogus van de Hieronymus Cocktentoonstelling een nominatie in de wacht sleepte voor best uitgegeven boek door de Vlaamse Uitgevers Vereniging en Cutting Edge. Die gang naar verzorgdheid en aandacht voor esthetiek trekken ze ook in de site door. De web­stek verraadt dat llluminare de gestileerde schoon­heid van de middeleeuwse kunst bestudeert: een prachtig vormgegeven digitale plaats die verlucht is als een manuscript en eenvoudig gebruiksvriendelijk is opgevat.

DE DRIEDIMENSIONALE SUBTILITEIT VAN DE BOEKVERLUCHTING

llluminare.be wijdt daarbij een volledige pagina aan het RICH-project. Reflectance lmaging for Cultural Heritage wil de wetenschappelijke beeldvorming van de materiële aspecten van kunstvoorwer­pen en bibliothecair erfgoed verbeteren met een uniek nieuw instrument. Dit instrument, de RICH minidome, moet in staat stellen de topografie van boekverluchtingen, zegels of stempels in 3D te visu­aliseren. Hiervoor gebruiken ze multidirectionele belichting. Zo kunnen onderzoekers en publiek kunst en erfgoed dat we vooral kennen uit tweedi­mensionale foto’s, vanuit alle hoeken in volle glorie bekijken. De subtiliteit van de werkelijke textuur van een manuscript is een enorme meerwaarde.

Op de laatste pagina staan de voorgaande en ge­plande tentoonstellingen nog eens mooi op een rij. Je vindt er de nodige uitleg over de volgende ten­toonstelling, In search of Utopia 1516 , in 201 6 in M Leuven. Raak gekozen beelden van hoge kwaliteit, een aangenaam lettertype, elegante vormgeving en bitter weinig poespas: illuminare.be is, zeker voor een academische webstek, een aanrader. De ver­fijndheid van de middeleeuwse verluchting toont ook online zijn waarde te behouden.

OKV 2014.3 Webstek

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s