‘Jorgen Missotten – In dialoog met het brute object’, in Kwintessens – jaargang 23 – nummer 1 – maart 2014

Kwintessens 2014.1

De sculpturale ontwerpen van Jorgen Missotten balanceren op de scheidingslijn tussen kunst en design. De beeldhouwer kapte, zaagde en polijstte de voorbije jaren een letterlijk loodzwaar oeuvre bijeen. Met een grote liefde: de steen zelf. Jorgen werkte in opdracht van fabrikanten als Serax en Domani waarvoor hij een buitenkeuken en een modulair systeem van 3D-tegels ontwierp. Door het dure productieproces moet hij vaak een compromis zoeken, en dat is niet altijd dankbaar. “Ik focus me op mijn eigen ding en soms is het beter om het daarbij te houden. Je hebt maar 24 uur in een dag.” Met zijn firma Indigo maakt hij stukken op maat van een interieur.

Jorgen werkt vooral met blauwe hardsteen. “Ik leerde het materiaal opnieuw waarderen door buitenlandse contacten. We hebben hier zonder het te beseffen een integere steensoort op amper 40 kilometer van Brussel. De zogenaamde dorpelsteen is eigenlijk een dankbaar materiaal.” Hij is niet zozeer begaan met de schoonheid van steen, maar met de romantiek van het ruwe materiaal. “In steengroeven raakte ik gefascineerd door de onbewerkte stenen. De intacte rots inspireert om er objecten uit te halen. De ontwerpen moeten er op een ongeforceerde manier uit lijken te komen. Presentatie is daarbij bepalend. Haal een werk uit de kille, koude groeve en plaats het in een zacht interieur en je krijgt een werk met een verhaal.”

Een rotsblok opdelen doet Jorgen niet. Hij gaat in dialoog met het brute object. “Mijn werk is een achtergelaten afdruk. Ik wil de originaliteit en natuurlijke breuk intact houden.” Hij speelt met het idee dat hij gestolde materie opnieuw vloeibaar maakt. “Zoals bij het openen van een nieuwe pot verf: je doorbreekt de intactheid en laat zien wat binnenin zit.”

Tegelijk toont hij bevroren actie. Alsof de binnenkant van de steen in een beweging gegrepen is. Hij vermijdt technische hoogstandjes waaraan hij meer heeft dan het publiek. “Voor mij staat technische vernieuwing gelijk aan zoeken naar vereenvoudiging. Ik wil het arbeidsintensieve reduceren en toch zoveel mogelijk bereiken. Dat is ook een overwinning.” Die benadering verraadt de designer in Jorgen. “Ik voel een natuurlijk verwantschap tussen materie en voorwerp. Dan zoek je archetypes en kom je bij een schaal of zitobject. Ik beschouw me als een beeldhouwer die links legt met gebruiksvoorwerpen.” Het is niet zijn bedoeling om ergonomisch of praktisch meubilair te maken. Tegelijk holt hij de kunstmarkt niet achterna. Hij plaatst de kers op de taart en tilt zo een interieur naar een hoger niveau.

Kwintessens Jorgen misotten

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s