‘Pieter Van Eenoge – Breed inzetbare stijl’, in Kwintessens – jaargang 23 – nummer 1 – maart 2014

Kwintessens 2014.1

Pieter Van Eenoge studeerde grafische vormgeving en illustratie aan Sint-Lucas in Gent. Daarna werkte hij bij verschillende grafische bureaus, voor hij zelfstandige werd. “Een stap die ik me nooit beklaagd heb.”

“Ik ben begonnen op een stripachtige manier, in de stijl van Ever Meulen. In 2007 schakelde ik over op acrylverf.” Pieter is nog niet tevreden over zijn kleurgebruik. “Ik wil veel kleuren gebruiken en maak moeilijk onderscheid tussen warme en koude. Ik volg te veel kleurentheorie.” Daarom studeert hij op het werk van Matisse. “Zijn combinaties vind ik ideaal. Ik wil tegen eind volgend jaar een pallet hebben waarmee ik enkele jaren verder kan.” Zijn huidig pallet doet het nochtans niet slecht. “De laatste tijd moest ik opdrachten weigeren wegens tijdsgebrek. Ik zeg in principe nooit nee. Als de opdracht me niet ligt, is het een uitdaging om ze naar mijn hand te zetten. Als ik enkel zou werken voor de kunstwereld, zou ik in herhaling vallen.” Op zijn palmares staan onder meer de poster van de Boekenbeurs 2011 en illustraties voor Vrij Nederland en De Tijd: “Met zo’n droge materie is het moeilijk om tegelijk origineel en clever te zijn.”

Door zijn opleiding als grafisch vormgever kan Pieter zich verplaatsen in de visie van de opdrachtgever. “Ik heb altijd een breed inzetbare stijl geambieerd, ook uit economisch oogpunt. Je werkt in opdracht, dus je moet compromissen sluiten.” Zo illustreerde hij het prentenboek De poppen van oma van Brigitte Minne. De sfeer van de illustraties stoelt op klassiek roze en blauw. “Ik denk eigenlijk niet aan het kind. Het zijn de mama’s die kopen. Uitgeverij de Eenhoorn staat gelukkig open voor artistiekere boeken.” Voor zijn illustratie in De dokter en het leger van Davy ontving hij de Boekenpluim 2012.

“Als ik werk, zit ik het liefst in een cocon, maar ik hoef mijn muren niet vol te hangen met inspiratie.” Op lange latten aan zijn ateliermuur hangen schetsen en acryltekeningen. Pieter is bezig met stripscenario’s. “Vroeger vond ik mezelf geen verteller. Nu wil ik de dingen in mijn hoofd op papier zetten, Wat je voor jezelf maakt, verfijnt je techniek. Dat kun je in een opdracht gebruiken.”

Aan de overzijde van de oceaan vertegenwoordigt Magnet Reps Pieter. “Het is leuk om een voet achter de deur te hebben in Amerika, maar ik ga er niet rijk van worden.” Het hardste aan het vak vindt hij zelfpromotie. “Ik ben niet zo goed in mezelf in de markt te zetten. Op het internet zie je door de bomen het bos niet meer, hoe moet een opdrachtgever mij dan vinden? Dat vind ik een van de moeilijkste dingen aan illustrator zijn.”

Kwintessens Pieter Eenooghe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s