‘De Groote Oorlog’, in Openbaar Kunstbezit Vlaanderen – OKV-2013.6 – december, januari

Openbaar Kunstbezit Vlaanderen

Honderd jaar Groote oorlog

In 2014 is het honderd jaar geleden dat de eerste Wereldoorlog startte. De ‘Groote oorlog’ verscheurde Europa en liet wereldwijd zijn sporen na. De verjaardag van dit conflict is dus de ideale gelegenheid om even stil te staan en de vele visuele restanten in het voetlicht te plaatsen. Die sporen zijn de symbolen van iets dat nooit vergeten mag worden, ook al zijn ze dagelijkse elementen in het landschap geworden.

De digitale wereld zal volgend jaar overspoeld worden met herdenkingswebsites. Hoewel die allemaal hun betekenis hebben, is het handig om het bos toch enigszins tussen de bomen te ontwaren. Daarom overlopen we hier de belangrijkste – lees: omvangrijkste en meest informatieve – webstekken die ‘14-‘18 tot onderwerp hebben.

Overkoepelende portaalsites

De webstek van de federale overheid opent met de statuten en doelstellingen. De site is vooral een portaalsite in dienst van de fysieke plechtigheden en uitreikingen van erediploma’s voor steden en gemeenten met uitzonderlijke verdiensten. Ook is er aandacht voor uitleg over de federale organisatie Herdenking van de Eerste Wereldoorlog. Veel informatie is hier niet te vinden, behalve een uitgebreide en handige lijst van tentoonstellingen, plechtigheden en evenementen rond de oorlog.

Op gewestelijk vlak nemen we de webstek van de Vlaamse regering onder de loep. Voor de surfer die op zoek gaat naar wat meer informatie, zal die stek iets meer bekoren. Op de pagina zijn naast doelstellingen, evenementen en initiatieven verschillende documenten en studies te vinden over de Eerste Wereldoorlog in Vlaanderen. De focus voor de evenementen is hier Vlaamse en lokale initiatieven, met een grote aandacht voor het officiële herdenkingslogo. Dat logo zullen alle organisaties gebruiken die onder subsidies vallen van de Vlaamse overheid of de provincie West-Vlaanderen.

Mag het iets meer zijn?

Hoe meer lokaal, hoe uitgebreider en visueler de informatie op de website. De provincie West-Vlaanderen kan uiteraard niet achterblijven. Het cruciale gebied ten noorden van de Ijzer was het toneel van één van de meest tot de verbeelding spelende uitputtingslagen uit de moderne geschiedenis. De vierjarige loopgravenoorlog die na het onderwater zetten van de Westhoek ontstond is een triest unicum. Op de site van Flanders Fields prijkt trots het logo van het herdenkingsproject 100 jaar Groote oorlog (2014-18) en hier kan je opnieuw een hele resem evenementen terugvinden. Naast die evenementen bevat de webstek een hele hoop interessante oorlogslocaties met beknopte maar heel interessante beschrijvingen en heel wat sfeervolle foto’s. Wie plant de historische sites aan den lijve te gaan ervaren, ontdekt op de webstek ook een uitgebreid aanbod aan fiets-, wandel-, auto- en vaartochten. Zelfs frontvluchten behoren tot de mogelijkheden. Echter kan het niet meer.

Ook Antwerpen en Limburg herdenken het oorlogsgeweld op gepaste digitale wijze. Om af te sluiten kijken we nog even naar Brussel en Wallonië. Onze Franstalige zuiderburen kregen de laatste dagen van WO I nog de tweede slag om Bergen te verduren. Ook zij gedenken die dramatische periode vanaf volgend jaar. Ook de federatie Wallonië-Brussel heeft voor de gelegenheid een eigen logo ontworpen, met uiteraard bijhorende statuten. De echte meerwaardezoeker die een diepgaande online geschiedenisles wenst zal hier het meest zijn gading vinden. Weliswaar in het Frans, maar de webstek geeft een overzicht van de gebeurtenissen vanaf 1839 en biedt bij elke episode een flinke dosis historie. De teksten zijn voorzien van heel wat archiefbeelden en foto’s van monumenten, zowel uit Vlaanderen als Walonië.

Dit is maar een tipje van de oorlogssluier die volgend jaar zal opgelicht worden. Omdat we de ‘Groote oorlog’ met zijn ingrijpende gevolgen nooit zouden vergeten, zal de onlinewereld tussen 2014 en 2018 meer dan ooit een reusachtig netwerk van informatie zijn.

OKV 2013.6webstek

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s